Στέλιος Γιαννακόπουλος: «Να ποιά είναι η πικρή αλήθεια του ποδοσφαίρου μας»

FIFPROΝΕΑ

Απολύτως χαρακτηριστικά αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητικά για την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη σκληρή πραγματικότητα που αφορά τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνίζονται στην Ελλάδα, είναι τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών, FIFPro, στην Ανατολική Ευρώπη και αποτυπώθηκε στο ”Μαύρο Βιβλίο” του ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 67.5% των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Ελλάδα, απάντησε ότι δεν πληρώνονται έγκαιρα ενώ το 31.8% απάντησε, στο σχετικό ερώτημα, ότι χρειάζεται να περιμένει τουλάχιστον 6 μήνες και πάνω για να εισπράξει τα δεδουλευμένα.
Το 25.4% από τους παίκτες στην Ελλάδα, έχουν υποχρεωθεί, να προπονηθούν μόνοι τους. Σύμφωνα με αυτούς το 44.2% υποχρεώθηκαν σε ατομική προπόνηση διότι η ομάδα ήθελε να λύσει το συμβόλαιό του.
Επιπλέον, το 31.5% των ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα, επεσήμανε στην έρευνα ότι έχει πέσει θύμα βίας στο διάστημα κατά το οποίο παίζει ποδόσφαιρο. Από αυτούς το 59.6% έπεσαν θύματα βίας από οπαδούς και 14.6% από τις διοικήσεις των ΠΑΕ.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 30.3% των ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα, δηλώνει ότι έχει προσεγγισθεί προκειμένου να συμμετάσχει σε διαδικασία στημένου αγώνα. Ενώ το 47.2% δηλώνει ότι γνωρίζουν για στημένα παιχνίδια στο πρωτάθλημά τους.
Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος με δηλώσεις του, για τα αποτελέσματα της έρευνας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών, τόνισε:
«Δυστυχώς, αυτή η έρευνα, αποτυπώνει την πικρή πραγματικότητα. Οι αριθμοί τα λένε όλα, δεν νομίζω πως μπορώ να σχολιάσουμε κάτι. Είναι μια πραγματικότητα την οποία δυστυχώς ή ευτυχώς θα πρέπει να την δεχτούμε και να κοιτάξουμε πως μπορούμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο μας εδώ στη Ελλάδα. Είναι απάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή και αυτό με ενοχλεί αφάνταστα.
Μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο οι καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου καθυστερούν υπέρμετρα οι ομάδες και τελικά ο ποδοσφαιριστής χάνει τα χρήματα του.
Στο θέμα της παραδοχής της διαφθοράς, πραγματικά είναι πολύ λυπηρό ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό, δυστυχώς όμως αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα είναι ότι αν οι ομάδες ήταν οικονομικά συνεπείς απέναντι στους ποδοσφαιριστές αυτό το ποσοστό θα ήταν πολύ μικρότερο διότι δυστυχώς η διαφθορά βασίζεται στην απελπισία. Ο ποδοσφαιριστής, πολύ συχνά, βρίσκεται μπροστά στο χείλος της φτώχειας και αγωνιά για την επιβίωση του.
Η έρευνα αυτή ήταν ανώνυμη, δηλαδή, οι ποδοσφαιριστές τοποθετήθηκαν ανώνυμα και για αυτό είχαν το θάρρος της γνώμης τους, ώστε τα στοιχεία αυτά να βγουν προς τα έξω. Επώνυμα δεν μπορεί να εκφρασθεί ανάλογη άποψη, γιατί ούτε ένας ποδοσφαιριστής θα ρισκάρει, τουλάχιστον, την ίδια την καριέρα του.
Μακάρι να υπάρξει τοποθέτηση της Πολιτείας ή άλλων φορέων του ποδοσφαίρου, ώστε να ακούσουμε τι έχουν να πουν και εκείνοι.
Έχω ελπίδα για το μέλλον, θεωρώ όμως ότι πρέπει μαζί να βαδίσουμε πάνω σε ένα σοβαρό πλάνο και όχι στο πλάνο μόνο της επόμενης μέρας. Απαιτείται στροφή στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και στις Ακαδημίες και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ωφεληθεί από όλο αυτό. Θα πρέπει, επιτέλους, να στηρίξουμε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Πρέπει να γίνονται σεβαστά τα εργατικά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών, καθώς ως εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον ενώ τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει να πάρουν για τις υπηρεσίες τους, πρέπει να είναι εγγυημένα. Αν βαδίσουμε με αυτή την φιλοσοφία, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα επιστρέψει στις επιτυχίες και θα γίνει πιο ανταγωνιστικό, με όφελος κατ’ επέκταση για την Εθνική μας ομάδα».

Δείτε εδώ το βίντεο έναρξης από την παρουσίαση του “Μαύρου Βιβλίου” της FIFPro

Σχετικά Νέα