Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος στο Reuters

ΝΕΑ

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΣΑΠ Στέλιου Γιαννακόπουλου φιλοξένησε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ο δημοσιογράφος Graham Wood μίλησε με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο για το πρόβλημα της βίας στα ελληνικά γήπεδα.
Τίτλος της συνέντευξης είναι ”Ο επικεφαλής των Ελλήνων ποδοσφαιριστών ζητά να μπει τέλος στην βία στα γήπεδα”.
Το πλήρες κείμενο είναι το εξής:
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ριζικές λύσεις προκειμένου να απαλλαγεί από τη μάστιγα του προβλήματος της βίας από τους οπαδούς», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των ποδοσφαιριστών, Στέλιο Γιαννακόπουλο.
Η βία μέσα και έξω από τα γήπεδα στη Super League και την Football League, τη δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας, δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Ελλάδα σε αυτή τη σεζόν, απειλώντας την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και των οπαδών.
Μεγάλες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμούς της έδρας τους από την παρουσία θεατών επειδή οπαδοί τους μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα είχαν συμπλοκές με την Αστυνομία ενώ επιτέθηκαν σε ποδοσφαιριστές.
Ο Γιαννακόπουλος, ο οποίος έπαιξε στην αγγλική Premier League με την Bolton Wanderers, είναι Πρόεδρος του ΠΣΑΠ, του Συνδέσμου των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που ζήτησε αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπισθεί ο χουλιγκανισμός.
«Αυτή είναι μία πολύ άσχημη κατάσταση και οι εικόνες που είδαμε σε αυτή τη σεζόν είναι δυσφημιστικές για το παιχνίδι» είπε στο Reuters ο Στέλιος.
«To χειρότερο από όλα είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για μία αλυσίδα με συνεχόμενους κρίκους κακής συμπεριφοράς. Οι ποδοσφαιριστές βρέθηκαν κάτω από απειλή και άλλα γεγονότα, με βία από οπαδούς, δυστυχώς συμβαίνουν αρκετά συχνά» προσθέτει ο Γιαννακόπουλος ο οποίος αγωνίσθηκε για 5 χρόνια στην Bolton και ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004.
«Το πρώτο και σημαντικότερο που θέλει ένας ποδοσφαιριστής είναι να αισθάνεται ασφαλής στο γήπεδο και είναι απλώς απαράδεκτο το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε ότι η ζωή μας μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο ενώ βρισκόμαστε στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ».
Η Ελλάδα γνώρισε σοκ στις 19 Φεβρουαρίου, όταν εκατοντάδες οπαδοί εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο μετά από την καθοριστική νίκη του Ολυμπιακού με 2-1 σε βάρος του ανταγωνιστή του Παναθηναϊκού.
Οπαδοί του Ολυμπιακού χτύπησαν και κλώτσησαν ποδοσφαιριστές των φιλοξενουμένων και έδωσαν μάχες με την Αστυνομία.
Ακολούθησαν επιθέσεις στα γραφεία της διοργανώτριας του πρωταθλήματος και στο σπίτι του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βασίλη Τοροσίδη ενώ ο Παναθηναϊκός προσέλαβε σωματοφύλακες για μερικούς ποδοσφαιριστές του καθώς υπήρχε και συνέχεια μετά από το ”ντέρμπυ της ντροπής”, όπως χαρακτηρίστηκε αυτό το παιχνίδι από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Ο ΠΣΑΠ έκανε κινητοποίηση για απεργία σε απάντηση του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος της βίας, αλλά, εντέλει δεν προχώρησε σε αυτή την αντίδραση καθώς δεν είχε την πλήρη υποστήριξη και των 16 ομάδων της μεγάλης κατηγορίας αν και ήταν στο πλευρό του η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών.
Η FIFPro ανέπτυξε στη συνέχεια δραστηριότητα στο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα με τη δημιουργία μίας ειδικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτελεί δύναμη ευθύνης, την Task Force, που έχει ως στόχο να ασχοληθεί με το πρόβλημα της βίας σε βάρος ποδοσφαιριστών, με τον ρατσισμό και τη διαφθορά, με την Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες που θα έχει στο επίκεντρο των ενεργειών της.
«Αυτή αναμφίβολα είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία την οποία ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε πλήρως σε τοπικό επίπεδο» είπε ο Γιαννακόπουλος.
«Χρειάζονται άλλωστε μέτρα όχι μόνο για την βία σε βάρος ποδοσφαιριστών, τον ρατσισμό και τη διαφθορά αλλά και για την ολοένα εντεινόμενη αστάθεια με την οποία αντιμετωπίζονται οι ποδοσφαιριστές για την τήρηση των συμφωνιών τους, τη συμπεριφορά απέναντι τους, την ισότιμη αντιμετώπιση και την ασφάλιση τους».

Τον περασμένο μήνα, ο ΓΓΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο κάνοντας έντονη κριτική στην ικανότητα της Super League για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος και εισηγήθηκε να περάσει στην ΕΠΟ η σχετική ευθύνη.
Προς το παρόν, η ΕΠΟ δεν έχει απορρίψει αυτή την πρόταση, αλλά, ανέφερε ότι οποιαδήποτε αλλαγή αυτής της μορφής θα κριθεί στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, τον Ιούνιο.
Η ΕΠΟ και η Πολιτεία δεσμεύθηκαν ότι θα προχωρήσουν με μέτρα που θα συμβάλλουν ώστε να είναι καλύτερη η ασφάλεια στα γήπεδα και ανακοίνωσαν ότι θα γίνουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στο καλοκαίρι.
«Περιμένουμε να δούμε στην πράξη την εφαρμογή όλων όσων έχουμε ακούσει» προσθέτει ο Γιαννακόπουλος.
«Η βία δεν είναι δυνατό να εξαφανισθεί με μεμονωμένα μέτρα και περιστασιακές αποφάσεις. Πάνω από όλα, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά πρέπει να τιμωρούνται καθώς η ατιμωρησία δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα».
«Η κατάλληλη αστυνόμευση, η αποτελεσματική λειτουργία του κλειστού κυκλώματος με τις κάμερες στα γήπεδα και η σωστή εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού ασφαλείας που εργάζεται στα γήπεδα, είναι απαραίτητες και αναγκαίες» συμπληρώνει ο Γιαννακόπουλος.

Κοινοποίηση
Δείτε Ακόμη