FIFPro: «Μην πηγαίνετε σε ομάδες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας»

FIFPROΝΕΑ

Η FIFPro συμβουλεύει όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να είναι πολύ προσεκτικοί, προτού υπογράψουν συμβόλαιο με μία νέα ομάδα.

Η FIFPro δίνει αρνητική σύσταση στους ποδοσφαιριστές οι οποίοι θέλουν να υπογράψουν με ομάδες στην Κύπρο, την Ελλάδα ή την Τουρκία, ειδικά με εκείνες που δεν παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Επίσης, η  FIFPro επισημαίνει την αρνητική σύσταση της σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών που ανακοινώθηκαν από τον Σύνδεσμο των Ολλανδών ποδοσφαιριστών VVCS .

Επιπλέον, η  FIFPro συστήνει στους Εθνικούς Συνδέσμους των ποδοσφαιριστών να υποστηρίξουν αυτή την επισήμανση.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που οι ομάδες αναζητούν «νέο αίμα» κι οι ποδοσφαιριστές  ενδιαφέρονται να αλλάξουν ομάδες, οι σύλλογοι κάνουν οτιδήποτε πιθανό ώστε να κερδίσουν ποδοσφαιριστές, προσφέροντας τους υψηλές αποδοχές, πολυτελή κατοικία, φιλόδοξα πλάνα, μπόνους υπογραφής συμβολαίου, μπόνους στόχων και ποσοστό πληρωμής από μελλοντική μεταγραφή.

Δυστυχώς, η  FIFPro βρήκε ότι αρκετές ομάδες δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους. Σε γενικές γραμμές, μετά από μερικούς μήνες, οι ομάδες δεν έχουν, πια, οικονομικά εφόδια κι έτσι ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να περιμένει μήνες για να πληρωθεί τις αποδοχές του.

Μάλιστα, πολύ συχνά, καν δεν πληρώνεται. Μερικοί ποδοσφαιριστές, αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους, γιατί η ομάδα τους δεν μπορεί να πληρώνει ή να συνεχίσει να πληρώνει το ενοίκιο.

Και τα μπόνους δεν αναφέρονται ποτέ ξανά.

Ένας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται ζημιωμένος, δεν έχει άλλη επιλογή πέρα από το να αρχίσει μια μακρά νομική διαδικασία μέσω της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών, της FIFA DRC, στην προσπάθεια του να πάρει αυτό που δικαιούται, τις αποδοχές του.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό αποδεικνύεται αδύνατο, γιατί η ομάδα, στο μεταξύ, έχει δηλώσει τη χρεωκοπία της. Η FIFPro συμβουλεύει τους ποδοσφαιριστές, ότι προτού υπογράψουν ένα συμβόλαιο, θα πρέπει να έχουν πληροφόρηση από τον Εθνικό Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών, αναφορικά με την κατάσταση σε αυτή την ομάδα και στη χώρα.

Κατά κύριο λόγο, η FIFPro θέλει να καταστήσει προσεκτικούς ποδοσφαιριστές και Συνδέσμους, σχετικώς με την κακή συμπεριφορά ομάδων στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η Κύπρος, για χρόνια κατέχει την πρώτη θέση, με διαφορά, ως προς τον αριθμό των διαφωνιών που γνωστοποιούντο στην FIFA DRC ενώ η Ελλάδα κι η Τουρκία, συναγωνίζονται  για τη δεύτερη θέση.

Σε αυτές τις 3 χώρες, ο αριθμός των διαφωνιών, αυξάνεται κάθε χρόνο. Μόνες εξαιρέσεις είναι αυτές των ομάδων που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κι αποδέχονται το σύστημα licensing της UEFA, γεγονός που μειώνει τα ρίσκα.

Η FIFPro πληροφορήθηκε ότι η FIFA, πρόσφατα, επέκτεινε το νομικό τμήμα της, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο, θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται περισσότερο γρήγορα, τις αυξανόμενες διαφωνίες.

Ασφαλώς, η  FIFPro είναι ευχαριστημένη από το γεγονός ότι η FIFA σκοπεύει να αφιερώσει περισσότερες δυνάμεις ώστε να λύνει αυτές τις υποθέσεις. Αλλά, την ίδια ώρα, η FIFPro παρατηρεί τι ακολουθεί αυτή την απόφαση.

Ο τεράστιος αριθμός των διαφορών που δεν έχουν λυθεί, απαιτεί την ανάμιξη νέων δικηγόρων.

Ο αριθμός των υποθέσεων τις οποίες διαχειρίζεται η FIFA DRC, είναι μόνο ένα μικρό μέρος από το σύνολο των αληθινών προβλημάτων.

Η FIFA DRC, διαχειρίζεται μόνο τις διαφωνίες σε διεθνές επίπεδο.

Οι ποδοσφαιριστές που παίζουν στη δική τους χώρα, δεν μπορούν, για τέτοιες διαφορές, να έχουν πρόσβαση στην FIFA κι επιπροσθέτως, σε εθνικό επίπεδο, οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες.

Από την άλλη πλευρά, πολλά προβλήματα λύνονται από την παρέμβαση, για παράδειγμα, των Εθνικών Συνδέσμων Ποδοσφαιριστών.

Σύμφωνα με την άποψη της  FIFPrο, η συνέπεια στην εφαρμογή των όρων που προβλέπονται από ένα επαγγελματικό συμβόλαιο εργασίας, ανάμεσα σε μία ομάδα κι έναν ποδοσφαιριστή, είναι πρωταρχική ανάγκη για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

 

http://www.fifpro.org/news/news_details/2335

 

Σχετικά Νέα